Het goede doel

Alle opbrengsten van de Verbeeten Challenge Tilburg gaan naar het Verbeeten Fonds.
Het Verbeeten Fonds steunt initiatieven die bijdragen aan de verbetering van de zorg voor kankerpatiënten.

Hieronder lees je meer over het project dat we steunen bij het Instituut Verbeeten, het regionaal kankerbehandelcentrum in Tilburg, Breda en Den Bosch. Met de opbrengsten van de Verbeeten Challenge Tilburg kan Instituut Verbeeten starten met het onderzoek naar de Hyperarc.

 

De Hyperarc – Verminderen van geheugenproblemen bij patiënten met hersentumoren.

Bij sommige patiënten worden tijdens een bestralingstraject meerdere tumoren in het hoofd bestraald. Een deel van de patiënten kan hierdoor na verloop van tijd last krijgen van bijwerkingen zoals geheugenproblemen. Patiënten merken bijvoorbeeld dat het concentratievermogen afneemt en dat het korte termijn geheugen niet meer wordt wat het geweest is.

Als eerste instituut in Nederland wil Instituut Verbeeten een nieuwe behandelmethode aanbieden waarbij deze gevolgen van de bestraling verminderen.

Met deze techniek kan de manier waarop de bestraling wordt afgegeven op een slimmere manier berekend worden zodat de tumoren vanuit meerdere - door de computer bepaalde - richtingen bestraald worden. Het gevolg: de dosis straling die in het weefsel rondom de tumor terechtkomt is lager en hierdoor minder schadelijk. De verwachting is dat er minder bijwerkingen zullen optreden voor de patiënt.

Hierboven wordt de dosisafgifte aan 2 hersentumoren getoond. In rood en oranje wordt weergegeven waar de hoogste dosis straling terechtkomt, groen en blauw geven de lagere dosis weer. De dosis straling die in het weefsel rondom de tumor terechtkomt is op de linkerfoto, bij een conventionele bestraling, groter dan op de rechterfoto, bij een bestraling mét Hyperarc. Bron beeldmateriaal: VARIAN

Lees hier meer over lopende en gerealiseerde projecten