Het verhaal van deelnemer Ben van Nies…

25 maart 2023 08:28

“Herstellende van Corona. Uitbehandeld voor kanker. We spreken van weken in plaats van maanden of jaren. Iedere dag is anders en het is niet te voorspellen hoe ik me de dag erna voel. Toch is één ding zeker; ik ga zondag 2 april de finish over!”

Ben, familie en vrienden doen er alles aan om zondag 2 april samen de finish over te komen. De wensambulance is op de hoogte en staat paraat. “Er doen zelfs vrienden van mijn zoon mee, die mijn vrouw en ik feitelijk als onze eigen kinderen beschouwen. Vanaf jongs af aan komen ze al bij ons op bezoek. Het is zo fijn dat iedereen mij steunt en we de challenge samen aangaan.”

Vorig jaar deed Ben ook mee. Hij overleefde alvleesklierkanker. Zijn conditie was weg, maar de motivatie om aan de challenge mee te doen niet. Met behulp van fysiotherapie, zijn rollator en zuurstof moest het hem lukken. Samen met Hannelore ging hij van start. Na iedere kilometer nam hij een rustpauze om even op adem te komen. Doorzettingsvermogen, eigenwijsheid en motivatie leidden hem tot over de streep!

Ben zou weer gaan bouwen, aan zijn conditie én aan zijn leven. Totdat hij tijdens een controle eind 2022 een wel heel vervelend kerstcadeau kreeg; de diagnose leverkanker, die niet meer te behandelen is. Een grote klap in het gezicht van Ben en zijn dierbaren.

Er is veel steun vanuit zijn vrouw, dochter Nicole, zoon en andere dierbaren. Onderling maken ze veel grapjes en genieten van de kleine dingen. Als Ben alleen is baalt hij soms flink; wat had hij die 66 jaar graag omgedraaid naar 99. “Maar we maken er het beste van!”

Een dag van Ben ziet er als volgt uit; het innemen van een hele hoop medicijnen en dan weer even slapen, ontbijten, rusten, aankleden, rusten, uitkijken naar de lunch, rusten, avondeten en vervolgens in bed televisie kijken, tot hij moe is en in slaap valt. Ben wordt steeds afhankelijker en dat is moeilijk. Hij wil niemand tot last zijn en het zelf doen. Tegelijkertijd realiseert hij zich dat zijn dierbaren hem juist graag helpen en er voor én met hem willen zijn.

De bezoekjes van zijn kleindochter en andere dierbaren maken zijn dag. Ook van het samenzijn met de hele familie geniet hij intens. Ben is positief ingesteld en maakt ook tijdens dit interview de nodige grappen...

“Ik trainen twee keer per week bij de fysio en kan op dit moment zo’n 400 meter lopen, daarna moet ik even op adem komen. Die 5 kilometer is dan ook écht challenge. Toch ga ik ervoor en zal lopend de finish over komen, samen met mijn dierbaren!”

“Geef nooit op! Blijf positief en blijf doorgaan. En heb respect voor het zorgpersoneel en voor de mensen bij Verbeeten.” – Ben