Het verhaal van deelnemer Jan ten Berge...

29 maart 2023 09:53

Tijdens een mooie vakantie in 2020 kreeg Jan last van pijn in zijn mond. Hij liet ernaar kijken en werd doorverwezen naar het ziekenhuis, daar bleek dat Jan een kaaktumor had. Gelukkig kon deze helemaal worden weggehaald. Voor de zekerheid volgden zes weken bestralingen, dit gebeurde bij Instituut Verbeeten.

Bij het weghalen van de tumor is ook Jans linkerkaak verwijderd. Om de kaak te herstellen is een stuk van zijn kuitbeen en ader gebruikt. Jan moest daardoor weer op een goede manier leren lopen; zijn voet juist afwikkelen. In het begin dacht hij bij iedere stap na over hoe dat afwikkelen precies ging, maar na verloop van tijd werd het routine en ging het lopen weer als vanzelf. Het leren lopen begon met kleine rondjes op de afdeling. Daarna maakte Jan wandelingen door de wijk en op enig moment zelfs door de hele stad. Wandelen beviel Jan zo goed, dat dit uitgroeide tot iets wat nu een grote passie van hem is.

Dit jaar doet Jan samen met zijn familie en vrienden voor het eerst mee aan de Verbeeten Challenge. Onder de teamnaam Gerry & the Pacemakers lopen zij nooit alleen! Door mee te doen wil hij met zijn team iets terugdoen voor iedereen die kanker heeft of in te toekomst hiermee te maken krijgt. 

Jan merkte dat hij tijdens zijn ziekzijn heel erg op zichzelf werd teruggeworpen, met alle zorgen en angsten die hij had. “Je bent onwijs kwetsbaar en afhankelijk van anderen. Goede zorg, familie en vrienden zijn dan heel belangrijk. Ik heb het geluk dat die er allemaal waren!”

Over Instituut Verbeeten geeft Jan aan: “Fantastische zorg! In die periode voelde ik me zó kwetsbaar en soms zó ellendig, het was echt tof dat er een team klaar stond die me begreep. Van de receptie tot aan de arts. Zo fijn!!”

Voor Jan is er een periode voor en na het ziekzijn. Hij kan zich nu nog beter invoelen in de ander met slecht bericht en hen soms bijstaan. Zo ook bij lotgenoot Lars. Het ziekenhuis koppelde hen aan elkaar, zodat Jan Lars een beetje kon voorbereiden op wat hem te wachten stond. Dit jaar staat ook Lars aan de start van de Verbeeten Challenge!

“Ga niet bij de pakken neerzitten en geniet van wat je wel kunt.” – Jan