Het verhaal van deelnemer Jacqueline Verschoor…

15 februari 2024 09:10

Jacqueline gaat dit jaar deelnemen aan het onderdeel 30 km wandelen. Ze is een actieve wandelaar die het afgelopen jaar al aan verschillende sportevenementen heeft deelgenomen. Toen ze de Verbeeten Challenge voorbij zag komen wist ze meteen dat ze mee wilde doen.

Jacqueline is 59 jaar, heeft zelf 24 jaar gelden borstkanker gehad en kan met blijdschap zeggen dat zij er helemaal van genezen is. Toch weet ze nog als de dag van gisteren dat deze ziekte een grote impact heeft op je leven. De boodschap "U heeft een kwaadaardig gezwel in uw borst", kwam dan ook als een mokerslag aan.

Weken van behandelingen volgden. Vijf dagen per week, door weer en wind, op de fiets naar Instituut Verbeeten voor bestralingen. De bijeffecten zorgden voor veel ongemak. Ontstekingen en andere nevenschade én vooral de onzekerheid of de behandeling aan zou slaan zorgden voor een zware periode in haar leven.

“In die tijd waren ze nog niet zo ver als nu, de voorlichting was veel minder goed en de prognose ook. Er is in de tussentijd al veel verbeterd en dat is de reden waarom ik de Verbeeten Challenge zo’n goed initiatief vind. Hoe meer onderzoek er gedaan wordt naar hoe je bestraling zo nauwkeurig mogelijk kan doen zodat de schade rondom het bestralingsgebied beperkt blijft, hoe beter dat is voor de patiënten. Ik weet uit eigen ervaring hoe pijnlijk het is en dat wens je niemand toe.

Ik heb geluk gehad. De behandelingen hebben hun werk gedaan. Maar deze ziekte heeft mijn kijk op het leven wel veranderd. Er is een leven voor de ziekte en een leven na de ziekte.

Na mijn herstel heb ik mijn leven omgegooid. Ik heb bijvoorbeeld meteen een andere baan gezocht. Ik werk voortaan in een sportschool met mensen, want daar krijg ik energie van. En ik ben zelf ook veel actiever geworden, ik wandel en fiets veel. Maar ik geniet vooral meer van de kleine dingen in het leven, lekker uiteten of een mooie wandeling maken en daarna gezellig een terrasje pikken. Of samen met mijn familie zijn en genieten van de kleinkinderen, ik weet dat dat niet voor iedereen vanzelfsprekendheid is en daarom geniet ik daar nu extra van.

Ik heb zoveel zin in dit mooie event. Ik loop samen met mijn broer en dochter en ik kan niet wachten tot ik mijn familie en natuurlijk mijn kleinkinderen aan de finishlijn zie staan."

"Ik geniet nog meer van de kleine dingen in het leven." - Jacqueline -

Steun de strijd tegen kanker. Schrijf je hier in of doneer.